This Post Has 7 Comments

 1. Oliver

  Igore, ja predajem u višim razredima osnovne škole, tako da nemam testove za 4. razred.

  Ako neko od posetilaca ima nešto od materijala, rado ću ga objaviti.

  Pozdrav

 2. МИЛАН ГРУЈИЋ

  Оливере, да ли могу некако да ти помогнем? Ја бих изнео своје мишљење где основци највише греше на основу рада са њима.
  ПЕТИ РАЗРЕД:
  Код заокруживања децимала на две цифре, често се греши ако се трећа цифра завршава на број 5 или више од 5. Код сабирања и одузимања разломака се греши приликом одређивања НЗС, код дељења се погрешно уради реципрочна вредност другог разломка. Доста се греши код претварања мешовитог броја у разломак. Код израде текстуалних задатака не постави се тачно задатак у виду рачунских операција итд.
  ШЕСТИ РАЗРЕД:
  Код одузимања и сабирања позитивних и негативних бројева се масовно греши. Рецимо, деца одузму тачно али не узму знак веће апсолутне вредности или код одузимања два негативна броја бројеви требају само да се саберу али да се узме знак минус. Код текстуалних задатака иста ствар. Код ставова подударности, греши се у њиховим применама.
  СЕДМИ РАЗРЕД:
  Код степеновања се греши приликом множења и дељења степена истих основа. Код кореновања се греши приликом рачунских операција под кореном или приликом раздвајања на чиниоце под кореном итд. Не би било лоше да их научиш како се изводи вађење корена без употребе дигитрона. Да не говорим о полиномима. Груписање чинилаца по степенима или приликом ослобађања од заграда, раздвање чинилаца испред заграде, скраћивање алгебарских разломака итд. Греши се масовно приликом употребе формула за квадрат бинома или разлику квадрата. Код решавања једначина, деца често греше у примени формула за разлику квадрата и квадрат бинома. Доста се греши код конструктивних задатака за многоуглове уз помоћ значајних тачака троугла итд. Често деца не разумеју разлику између директне и обрнуте пропорционалности, а доста греше код текстуалних задатака у којима се примењује пропорција. Код израчунавања површина и обима геометријских облика, греши се у примени различитих формула. По мени, у седмом разреду градиво је најтеже.
  ОСМИ РАЗРЕД:
  Ово је само проширивање градива седмог разреда. Код решавања једначина масовно се греши приликом ослобађања од разломака. Проблем је и примена једначина у текстуалним задацима. Слично је и код система једначина са две непознате. Само што се овде греши приликом примена метода замене или елиминације. Код израчунавања геометријских фигура има примена полинома, једначина са једном непознатом или система једначина и деца често то не уочавају.

  Оливере, толико од мене за сада. Ти прочитај ово и дај свој коментар. Надам се да ћеш се сложити са мном. По мени, највећи проблем у настави математике представљају сами кадрови. Математику или знаш или не знаш пренети. Ако не знаш пренети, страдају генерације и генерације ђака.

  Поздрав, Милан Грујић из Руског Села код Кикинде.

 3. МИЛАН ГРУЈИЋ

  Надам се да сам у праву за наведене ставове и да се слажеш са мном. Ја сам све то уочио током дугогодишњег рада са основцима. Бићу отворен и рећићу. Све полази од учитеља/учитељице у нижим разредима. А што се тиче виших разреда, математику не може предавати професор разредне наставе уопште. Такође не ваља ни честа промена наставника. То се и те како одрази у средњој школи, на Вишим школама и факултетима касније.

  Теби велики поздрав, много успеха у раду са децом и свако добро.

  Милан Грујић из Руског Села код Кикинде

Leave a Reply