PANČEVO, 13. jun 2011. (TV Pančevo) – Ove godine u pančevačkim srednjim školama biće 1504 slobodna mesta, što je za oko 100 manje u odnosu na prošlu godinu. Ipak svi učenici će biti upisani, jer je svršenih osnovaca u Pančevu 1280. Sve njih prijemni ispit očekuje 23. i 24. juna.

Od ove godine završni ispit na kraju osnovne škole polažu svi učenici, a ne samo oni koji nastavljaju obrazovanje u četvorogodišnjoj srednjoj školi, kao što je do sada bilo. U srednjim školama postoje hiljadu i 504 slobodna mesta, a generacija budućih srednjoškolaca broji znatno manje, oko hiljadu i 280 učenika. Prošle godine je bilo oko hiljadu i 600 mesta, dok je dece bilo hiljadu i 160, tako da su svi đaci bili upisani.

– Zna se da deo učenika gravitira ka Beogradu. Veliki broj njih upiše u Beogradu škole kojih nema u Pančevu, a to su: vazduhoplovne, dizajnerske, umetničke, matematičke, filološke škole. Taj deo učenika koji ode, učenici iz susednih opština nadomeste, kazao je Goran Bokanić, koordinator Okružne upisne komisije za južni Banat.

Ove godine je po planu za Medicinsku školu predviđeno 140 mesta, za Mašinsku 254, Elektrotehničku 174, dok je za Tehničku školu predviđeno 270 mesta. Poljoprivrednu školu moći će da upišu 162 đaka, Gimnaziju 240, a Ekonomska škola koja uz postojećih pet uvodi tri nova smera upisaće ukupno 264 učenika. Jedan od novih profila je Kulinarski tehničar, koji se nakon 10 godina ponovo uvodi u redovan proces obrazovanja, a umesto birotehničara predviđen je smer pravni tehničar.

– Imamo finansijskog administratora, to je novo zanimanje, pre 5 godina u našem obrazovanju uvedeni su novi obrazovni profili koji su bili finansirani od Gete centra i nemačke vlade. Međutim u tom prvom roku mi nismo dobili ogledno odeljenje finansijskog administratora, a ove godine oni su imali i prvu maturu, tako da rezultati posle tog ogleda treba da narednih godina treba da ogledno odeljenje pređe u redovno obrazovanje. Za novi obrazovni profil mi očekujemo da će biti veliko interesovanje učenika i potreban veliki broj bodova za upis, rekao je Stevan Damjanov, pomoćnik direktorke Ekonomsko-trgovinske škole.

Probni test završnog ispita za upis u srednje škole, učenici osmog razreda polagali su sredinom maja u svojim školama, što je bila značajna priprema za prijemni ispit iz maternjeg jezika koji ih očekuje 23. juna, a iz matematike 24. juna. Samim tim učenici već znaju da će na test iz jezika potrebno poneti đačku knjižicu, olovku, gumicu i hemijsku, a na testu iz matematike i lenjire i šestar.

– Za razliku od prethodnih godina kada su bili odmah posle matematike, ove godine zbog nešto komplikovanije procedure oko provere, biće poznati rezultati testova tek 29. juna, kada radi Žalbena komisija opštinska, kada će učenici moći da pogledaju svoj tekst u školi i ukoliko imaju prigovor da ga ulože Žalbenoj komisiji, dodao je Goran Bokanić.

Od ukupno 100 poena 40 poena će nositi završni ispit, a 60 uspeh đaka tokom osnovnog školovanja. Zato iz Okružne upisne komisije savetuju učenike da obavezno provere svoje ocene od 6. do 8. razreda, koje će od 17. do 21. juna biti istaknute na oglasnoj tabli škole i da ukoliko ima grešaka, to prijave svom razrednom starešini. Što se tiče liste želja, predviđeno je da se popunjava i predaje 4. jula u osnovnoj školi, a konačan raspored učenika po srednjim školama i prvi upisni rok je 13. jula.

httpv://www.youtube.com/watch?v=dI4FuDcSPyw&feature=player_embedded

Leave a Reply